Marketing Forge

Мениджмънт => Общи теми по мениджмънт => Темата е започната от: Петър Петров в Декември 27, 2008, 07:23:37 pm

Титла: Майсторски бизнес-клас по мениджмънт Варна 2008
Публикувано от: Петър Петров в Декември 27, 2008, 07:23:37 pm
Здравейте, колеги!

От 24 до 28 ноември тази година присъствах на въпросния клас. Тук ще Ви разкажа малко за впечатленията си от него.

Регистрацията за класовете се осъществява през сайта на Българския форум на бизнес-лидерите:
http://www.bblf.bg

Там можете да откриете и допълнителна информация за техните инициативи.

Да започваме:

Ден 1
Лектор: Красимир Ганчев от DZI Insurance Group
www.dzi.bg
Темата на лекцията беше свързана с екипната работа и вземането на решения. Всъщност "лекция" не е точната дума. По-подходящо би било да кажа "представяне", "беседа", "практически урок". Още в началото г-н Ганчев помоли всеки да се представи в рамките на 7 сек. Последваха още малко общи приказки, след което трябваше да се разместим и сформираме четири големи екипа. От всеки екип имаше по двама наблюдатели (единия следи работата на своя екип без да се намесва, а другия - на един от останалите отбори). След това се избраха ръководител на екипа и презентатор. Като приключиха организационните елементи, започна обсъждането на казуса. Поставеният въпрос беше сравнително лесен - дали да К. Ганчев да даде 1000 лв. на инвестиционен посредник, който да играе с тях на борсата от негово име (разбира се, в контекста на разрастващата се световна финансова криза).

Може да се каже, че най-положителното нещо в тези два часа беше възможността да комуникираме с един успял млад бизнесмен като г-н Ганчев. За тези, които не знаят, ще спомена само, че е бил мениджър на Нокиа България, при това доста успешен (всъщност той е развил българското подразделение на финландския концерн). Като човек е страхотен - интелигентен, достъпен, приятен събеседник. От него безспорно може да се научи много. Неговият пример може да бъде само голям стимул за нас, младите специалисти.

От теоретична гледна точки разгледахме брейнсторминга и принципите за постигане на консенсус в екипа. Тук не може да се каже, че имаше нещо принципно ново (в лекционния курс в университета сме разглеждали доста повече аспекти), но прилагането на тези неща на практика с точния подход на г-н Ганчев, беше изключително полезно. Мисля, че всички колеги останаха доволни и наистина много се забавлявахме.

Общата ми оценка за първия ден е 9/10.

Ден 2
Лектор: Марионела Божкова от AIMS Human Capital
www.aims.bg
В тази лекция се говореше основно за управление на времето (time management). Презентацията беше доста подробна и атрактивна. Често сухата материя се сменяше с игри с аудиторията, които да разведрят обстановката, а и да демонстрират нагледно част от концепциите. Наистина имаше силен акцент върху участието на публиката. Предоставената информация също не е за пренебрегване и смятам, че на много хора ще им бъде от помощ при управлението на ограниченото време, с което разполагаме сега.
Цялостното ми впечатление е много положително и определено не смятам, че прекараните два часа са били загуба на време.

Обща оценка 8/10.

Ден 3
Лектор: Христо Илиев от AG Capital
www.agcapital.bg
Г-н Илиев трябваше да говори за стратегии в бизнеса с недвижими имоти, но реално се получи едно дълго представяне на неговия холдинг и фирмите, които управлява. За много колеги презентацията беше сравнително скучна, без динамика и много полезна информация. Участието от страна на аудиторията беше почти нулево. Въпреки това аз смятам, че представянето на г-н Илиев беше много полезно, макар и не дотам атрактивно. Самият факт, че той е един изключително успял човек, завършил и нашия университет говори много. Любопитен факт е, че е започнал с предлагането на тостове в уличката зад винса в началото на 90-те години. Конкуренция му е бил не кой да е, а настоящият собственик на веригата Хепи. Такива и много други интересни факти присъстваха в представянето на Христо Илиев. В този смисъл бих казал, че полезната информация можеше да се открие „между редовете”, поне за тези, които са си направили труда да слушат внимателно и да си направят съответните изводи.
Поуката за мен е, че човек, който знае какво търси, винаги го намира!

Общата ми оценка за третия ден е 7/10.

Ден 4
Лектор: Бойко Проданов от Address Academy
www.addressacademy.com
В тази лекция ставаше въпрос за набирането и подборът на персонал от гл. т. на мениджъра. Презентацията беше много атрактивна, информативна и провокативна. Изискваше се активно участие от страна на аудиторията. Г-н Проданов даваше много примери от практиката си. Проведе се дори импровизирано интервю за наемане на работа. Мога само да кажа, че тези два часа бяха много полезни и минаха почти неусетно.
Благодарение на тази среща се роди и едно изключително ползотворно партньорство между Address Academy и нашия уебсайт, което се надявам да се развива успешно в бъдеще.

Общата ми оценка е 8/10.

Ден 5
Това беше последния ден и в него имаше двама лектори. Темите бяха основно със социална насоченост.
Лектор 1: Велислав Тодоров от SG
www.citizenact.com
Той представи инициативата на френската банка Citizen Act ІІІ. Можете да видите презентацията тук (http://www.marketing-forge.com/Forum/index.php?topic=19.0). Записването за участие вече приключи, затова няма да се впускам в подробности.

Лектор 2: Анели Чобанова от Комисията за защита от дискриминацията
www.stop-discrimination.info
Представи в общи линии дейността на Комисията, както и нашите права в случай на проява на дискриминация. Много ограмотяваща лекция, макар и не дотам атрактивна.
В края на мероприятието раздадоха сертификатите. За съжаление г-н Стамен Тасев (председател на БФБЛ) не присъства, което може да се отчете като минус.

Общата ми оценка за последния ден е 7/10.

Заключение:
Това ми беше първия такъв клас и затова нямам база за сравнение. Въпреки това бих препоръчал на всеки да кандидатства за участие. Тук можеш да срещнеш нови приятели, да се запознаеш с успели хора от бизнеса, а защо не и да си подпомогнеш кариерното развитие ;)
Изживяването наистина си струва!
Очаквайте скоро да кача част от презентациите (организаторите обещаха да ги изпратят), както и снимки от самото събитие. Имам уверението на г-н Калпачев (кариерен център на ИУ), че скоро може да се организира и майсторски бизнес-клас по маркетинг. Така че – дерзайте!
Титла: Re: Майсторски бизнес-клас по мениджмънт Варна 2008
Публикувано от: mydearj в Юли 02, 2014, 02:20:40 pm
Благодаря за полезната тема.
Титла: Re: Майсторски бизнес-клас по мениджмънт Варна 2008
Публикувано от: Петър Петров в Юли 03, 2014, 09:08:23 pm
За съжаление инициативата вече не се поддържа. Но има достатъчно подобни форуми, които заслужават внимание :)