Marketing Forge


Автор Тема: Майсторски бизнес-клас по мениджмънт Варна 2008  (Прочетена 6459 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Петров

 • Петър Петров
 • 173
 • 18
 • Администратор
 • Професионалист
 • *****
  • Профил
  • Marketing Forge
Здравейте, колеги!

От 24 до 28 ноември тази година присъствах на въпросния клас. Тук ще Ви разкажа малко за впечатленията си от него.

Регистрацията за класовете се осъществява през сайта на Българския форум на бизнес-лидерите:
http://www.bblf.bg

Там можете да откриете и допълнителна информация за техните инициативи.

Да започваме:

Ден 1
Лектор: Красимир Ганчев от DZI Insurance Group
www.dzi.bg
Темата на лекцията беше свързана с екипната работа и вземането на решения. Всъщност "лекция" не е точната дума. По-подходящо би било да кажа "представяне", "беседа", "практически урок". Още в началото г-н Ганчев помоли всеки да се представи в рамките на 7 сек. Последваха още малко общи приказки, след което трябваше да се разместим и сформираме четири големи екипа. От всеки екип имаше по двама наблюдатели (единия следи работата на своя екип без да се намесва, а другия - на един от останалите отбори). След това се избраха ръководител на екипа и презентатор. Като приключиха организационните елементи, започна обсъждането на казуса. Поставеният въпрос беше сравнително лесен - дали да К. Ганчев да даде 1000 лв. на инвестиционен посредник, който да играе с тях на борсата от негово име (разбира се, в контекста на разрастващата се световна финансова криза).

Може да се каже, че най-положителното нещо в тези два часа беше възможността да комуникираме с един успял млад бизнесмен като г-н Ганчев. За тези, които не знаят, ще спомена само, че е бил мениджър на Нокиа България, при това доста успешен (всъщност той е развил българското подразделение на финландския концерн). Като човек е страхотен - интелигентен, достъпен, приятен събеседник. От него безспорно може да се научи много. Неговият пример може да бъде само голям стимул за нас, младите специалисти.

От теоретична гледна точки разгледахме брейнсторминга и принципите за постигане на консенсус в екипа. Тук не може да се каже, че имаше нещо принципно ново (в лекционния курс в университета сме разглеждали доста повече аспекти), но прилагането на тези неща на практика с точния подход на г-н Ганчев, беше изключително полезно. Мисля, че всички колеги останаха доволни и наистина много се забавлявахме.

Общата ми оценка за първия ден е 9/10.

Ден 2
Лектор: Марионела Божкова от AIMS Human Capital
www.aims.bg
В тази лекция се говореше основно за управление на времето (time management). Презентацията беше доста подробна и атрактивна. Често сухата материя се сменяше с игри с аудиторията, които да разведрят обстановката, а и да демонстрират нагледно част от концепциите. Наистина имаше силен акцент върху участието на публиката. Предоставената информация също не е за пренебрегване и смятам, че на много хора ще им бъде от помощ при управлението на ограниченото време, с което разполагаме сега.
Цялостното ми впечатление е много положително и определено не смятам, че прекараните два часа са били загуба на време.

Обща оценка 8/10.

Ден 3
Лектор: Христо Илиев от AG Capital
www.agcapital.bg
Г-н Илиев трябваше да говори за стратегии в бизнеса с недвижими имоти, но реално се получи едно дълго представяне на неговия холдинг и фирмите, които управлява. За много колеги презентацията беше сравнително скучна, без динамика и много полезна информация. Участието от страна на аудиторията беше почти нулево. Въпреки това аз смятам, че представянето на г-н Илиев беше много полезно, макар и не дотам атрактивно. Самият факт, че той е един изключително успял човек, завършил и нашия университет говори много. Любопитен факт е, че е започнал с предлагането на тостове в уличката зад винса в началото на 90-те години. Конкуренция му е бил не кой да е, а настоящият собственик на веригата Хепи. Такива и много други интересни факти присъстваха в представянето на Христо Илиев. В този смисъл бих казал, че полезната информация можеше да се открие „между редовете”, поне за тези, които са си направили труда да слушат внимателно и да си направят съответните изводи.
Поуката за мен е, че човек, който знае какво търси, винаги го намира!

Общата ми оценка за третия ден е 7/10.

Ден 4
Лектор: Бойко Проданов от Address Academy
www.addressacademy.com
В тази лекция ставаше въпрос за набирането и подборът на персонал от гл. т. на мениджъра. Презентацията беше много атрактивна, информативна и провокативна. Изискваше се активно участие от страна на аудиторията. Г-н Проданов даваше много примери от практиката си. Проведе се дори импровизирано интервю за наемане на работа. Мога само да кажа, че тези два часа бяха много полезни и минаха почти неусетно.
Благодарение на тази среща се роди и едно изключително ползотворно партньорство между Address Academy и нашия уебсайт, което се надявам да се развива успешно в бъдеще.

Общата ми оценка е 8/10.

Ден 5
Това беше последния ден и в него имаше двама лектори. Темите бяха основно със социална насоченост.
Лектор 1: Велислав Тодоров от SG
www.citizenact.com
Той представи инициативата на френската банка Citizen Act ІІІ. Можете да видите презентацията тук. Записването за участие вече приключи, затова няма да се впускам в подробности.

Лектор 2: Анели Чобанова от Комисията за защита от дискриминацията
www.stop-discrimination.info
Представи в общи линии дейността на Комисията, както и нашите права в случай на проява на дискриминация. Много ограмотяваща лекция, макар и не дотам атрактивна.
В края на мероприятието раздадоха сертификатите. За съжаление г-н Стамен Тасев (председател на БФБЛ) не присъства, което може да се отчете като минус.

Общата ми оценка за последния ден е 7/10.

Заключение:
Това ми беше първия такъв клас и затова нямам база за сравнение. Въпреки това бих препоръчал на всеки да кандидатства за участие. Тук можеш да срещнеш нови приятели, да се запознаеш с успели хора от бизнеса, а защо не и да си подпомогнеш кариерното развитие ;)
Изживяването наистина си струва!
Очаквайте скоро да кача част от презентациите (организаторите обещаха да ги изпратят), както и снимки от самото събитие. Имам уверението на г-н Калпачев (кариерен център на ИУ), че скоро може да се организира и майсторски бизнес-клас по маркетинг. Така че – дерзайте!
« Последна редакция: Декември 27, 2008, 07:26:09 pm от Петър Петров »
Perfection is only a goal. Striving for it is what we are living for.

Неактивен mydearj

 • 2
 • 0
 • Стажант
 • *
  • Профил
Благодаря за полезната тема.

Неактивен Петър Петров

 • Петър Петров
 • 173
 • 18
 • Администратор
 • Професионалист
 • *****
  • Профил
  • Marketing Forge
За съжаление инициативата вече не се поддържа. Но има достатъчно подобни форуми, които заслужават внимание :)
Perfection is only a goal. Striving for it is what we are living for.