Вие сте тук: » Статии » Полезни техники при работа със специализиран софтуер Част ІІ

Полезни техники при работа със специализиран софтуер Част ІІ

В тази част ще разгледам няколко различни програми, всяка с точно определена функционалност. Те се използват за решаване на проблеми, които не са по силите на конвенционалния софтуер. Част от тях са платени, а друга – безплатни. Тук няма да разглеждам въпроса за легален – нелегален софтуер. Всеки сам преценява какъв софтуер ще използва и какви ще са последствията от неговите действия.

Но стига вече приказки! Време е да започваме.

Adobe Acrobat 9 Pro Extended

Не, това не е познатият на всички четец за pdf (portable document format) файлове. Това е програмата, с която професионално се създават тези документи. Не това обаче е целта на настоящото разглеждане. Нас ще ни интересува конкретно една програмка от този пакет (как се създават pdf файлове, при това напълно безплатно, може да прочетете в предходната статия „Полезни техники при работа със специализиран софтуер Част І“). Въпросната програмка е Adobe Lifecycle Designer. С нея можете да създавате въпросници за електронна обработка. Имате следната ситуация – правите проучване, основната част от респондентите ви са достъпни по електронен път, нямате сайт, на който да публикувате въпросника. Първият ви вариант е добрият стар Word. Записвате въпросника като обикновен файл и предупреждавате респондентите да маркират отговорите си по някакъв отчетлив начин. Минусите на този подход са много – голяма част от респондентите не записват файла, не маркират правилно отговорите си, може дори да променят самия документ, остава и проблемът с набирането на данните в статистическа програма. Решението е Lifecycle Designer. С него създавате въпросник във формат pdf, който може да бъде отворен на почти всеки компютър, попълват се само тези полета, които Вие желаете, по начин, определен от Вас. И това не е всичко (както се казва в някои досадни телереклами) – попълненият формуляр се изпраща на посочен от Вас имейл, Вие можете да изтеглите файла и да го включите в база данни с всички респонденти, след което да интегрирате базата в SPSS, например.

Как става конкретно всичко това?

Ето това представлява самата програмка:

При първо зареждане ще се появи съветник, който ще Ви преведе през основните настройки на програмата и Вашия документ. В прозореца има два вида изглед: Design View (тук правите промените) и Preview PDF (показва как ще изглежда Вашия въпросник на екрана на респондентите). Вдясно имате няколко групи с инструменти. Най-важна е Object Library – от нея избирате различните типове полета (въпроси – отговори), които ще има във Вашия формуляр. След като изберете обект просто кликнете върху екрана и ще се появи съответното поле. Например, избираме Drop-down list за избор на възрастова група от потребителя. Под Object Library имаме меню Object с три подгрупи – Field, Value и Binding. В първото избираме стойностите, които ще се показват в полето – заглавие, списък с опции (чрез List Items, знак „+“ добавяме нови) и други опции. Във Value можем да валидираме данните, въведени от потребителя (задължително, незадължително, отговарящо на определено условие и т. н.). Binding съдържа настройки за базата данни. В Layout и Border настройваме изгледа на самото поле.

Когато сте готови, преди да запаметите работата си имате още нещо за свършване. Влезте във File-> Form Properties-> Default и от Choose version to run form in: изберете версията на Adobe Reader, която смятате, че ще притежават Вашите респонденти. Програмата ще изведе предупредително съобщение, ако има несъвместимост с Вашия формуляр.

След това стартирайте Adobe Acrobat 9 Pro Extended и отворете вече създадения документ. Изберете Forms-> Distribute Form…, селектирайте Manually collect…, а след това и Save a local copy… в съветника, който се появява. Програмата ще запамети два файла с Вашето име и разширение – distributed и responses. Първия изпращайте на Вашите респонденти. Във втория ще събирате отговорите им. Как става това: стартирайте файла responses, изберете Add-> Add File… и селектирайте получения pdf файл с отговорите. Автоматично се добавя към базата с данни. Ако желаете, можете да я експортнете с команда Еxport. След това получения файл може да се импортира в SPSS или друга програма за статистическа обработка.

Един по-евтин вариант (само Adobe Lifecycle Designer струва 350 долара) е използването на интернет проучване, базирано на MySQL и PHP. За целта трябва да имате подходящ хостинг (вече може да се намери за по-малко от 50 лв. на година) и да инсталирате някой от безплатните скриптове. Препоръчвам Ви LimeSurvey – изключително професионално направено средство за онлайн проучвания.

SPSS

Тук може да се изпишат хиляди страници със съвети. Тази комплексна програма има толкова много възможности за анализ и обработка на огромни масиви от данни, които не могат да бъдат описани дори само в една книга. Задължителна програма за всеки, който има желание да се занимава с маркетингови проучвания. Поради обема на материята по тази тема, тук няма да обяснявам нищо. Само горещо ще Ви препоръчам да посетите секцията Downloads на сайта, където съм поместил няколко полезни упътвания и примера за последната версия 16 на програмата. Успех в четенето 😉

Camtasia Studio

Изключително полезна програма за обработка на видеоклипове. С нея можете да създавате и менюта за рекламни дискове, DVD, да записвате видео от десктопа си (например, видеоурок за работа с определена програма). Много полезна добавка се прибавя към MS PowerPoint в секция Add-Ins в групата Custom Toolbars – от там можете да запишете говор към презентацията си, да добавите видео или да я направите по друг начин още по-професионална. /* Като стана въпрос за PowerPoint, проверете секция Downloads на сайта за напълно безплатни темплейти, с които Вашите презентации ще изглеждат зашеметяващо! */

Recuva

Случвало ли Ви се е да изтриете по погрешка някой много важен файл? Предполагам, отговорът е да. Тогава тази програмка е за Вас! Тя възстановява почти всички инцидентно изтрити файлове (дори и с Shift + Del) при това със завиден успех. Програмката е доста елементарна, има дори и български интерфейс, така че не смятам, че ще имате някакви проблеми с употребата й. Ако не успее да открие файловете, които търсите, изберете „дълбоко проучване“ (deep scan). Езикът се сменя от Options в самата програмка. Проверявайте редовно сайта й за актуализации, защото Recuva постоянно се подобрява. При това е напълно безплатна!

Дата: 04.11.2008 г.

Добави отговор