Вие сте тук: » Статии » Nokia Supremacy: превъзходство по финландски

Nokia Supremacy: превъзходство по финландски

В тази статия ще говорим за лидера на световния пазар на мобилни телефони – финландската компания Nokia. Какво прави тази фирма толкова успешна? Как успява да се превърне от малка фабрика за хартия във водеща корпорация на един от най-динамичните високотехнологични пазари?

Nokia е организация с близо 150-годишна история. През годините тя преминава през различни преобразувания, разширява своя бизнес в различни сфери на дейност и трупа опит и финансови ресурси, които й позволяват да фокусира производството си през 1992 г. в две основни направления – телекомуникации и мобилни телефони. Само шест години след това съдбовно решение финландската компания излиза начело в този бранш.

Ако трябва да обобщим с една дума причината за този успех – това е иновация. Почти всеки един продукт на Nokia, пуснат на пазара, се определя като „пръв“ – първият цифров мобилен телефон за GSM мрежи, първите телефони с възможност за SMS, първият телефон съдържащ факс, телефон, електронна поща и интернет в едно устройство и т. н. Оттук финландската компания започва да изгражда триадата, която я прави най-предпочитаната марка мобилни телефони в света: качествонадеждностимидж.

В началото на ХХ век Нокиа изпитва известни затруднения, които оказват негативно влияние върху позицията й на пазара на мобилни телефони. Оказва се, че въпреки милиардите за развойна дейност не е толкова лесно винаги да се изпреварват азиатските тигри във внедряването на иновативни постижения. Sony Ericsson, Samsung и LG увеличават пазарните си дялове, успешно възползвайки се от разширяващия се пазар. Нокиа се остава далеч от поставената цел за 40% пазарен дял.

Какво променя финландският гигант, за да защити позицията си на пазарен лидер?

Първо – Модифицира продуктовия си микс чрез няколко нови продуктови линии, разширявайки част от старите и отказвайки се от вече нерентабилните. Чрез масовизирането на т. нар. умни телефони (smartphones) Нокиа изцяло предефинира сегментирането в пазара на мобилни устройства. Преобладаващата част от конкурентите няма с какво да отговорят на този ход на финландската компания.

Второ – В известна степен променя политиката си в сферата на развойната дейност. От яростна и ресурсоемка надпревара с конкуренцията за бързина в иновиращия процес се преориентира към по-качествено и ефективно въвеждане на новите технологии. Така, от една страна, Нокиа продължава да предлага високотехнологични и скъпи устройства за тази част от потребителите, която се определя като иноватори, но същевременно удължава цикъла за разработване на продукти от масовия и средния клас като по този начин успява да предложи най-добрите устройства по линията цена – качество. Голяма част от тях се превръщат в бестселъри на пазара.

Трето – Нокиа изкупи компанията на Siemens за оборудване на мобилни мрежи и се превърна в най-голямата фирма в този сектор. Затова не е случайно, че именно телефоните на финландския концерн са с най-добри показатели по отношение качеството на връзката.

Четвърто – Изграждане на изключително ползотворни партньорски отношения с мобилните оператори. Нокия е компанията с най-много сключени договори с фирми от този бранш, което й осигурява един постоянен пазар за голяма част от продукцията й. Не трябва да се забравя, че в Западна Европа и в САЩ по-голяма част от новозакупените устройства са обвързани с договор към мобилен оператор.

Пето – Промяна в ценовата политика. Големият марж в ценообразуването на мобилните телефони на Нокиа позволява на компанията да намали цените на голяма част от продуктите си и да се конкурира с останалите производители и на още един фронт.

Всичко това помогна на финландския мобилен гигант да постигне през 2008 година целта си за 40% пазарен дял.

Следващата таблица показва смазващото превъзходство на Нокиа над нейните конкуренти*:Сравнителна характеристика на Nokia с конкурентите й

Какво се случва сега? Нокиа построи още един завод в Китай, с което още ще намали производствените разходи и съответното крайната цена на продуктите си. Що се отнася до опасенията за качеството – първите готови мобилни телефони напълно ги опровергават. Те притежават характерната за финландския концерн надеждност.

Вижте на този линк процеса на тестване на мобилните телефони на Нокиа.

Очаква се в началото на следващата година финландската на компания да навлезе и на сегмента от мобилни устройства с екрани, реагиращи на докосване (touchscreen). Този сектор получи сериозно раздвижване след пускането на Apple iPhone. Впоследствие свои модели предложиха и Samsung, LG и, разбира се, традиционните производители на PDA (джобни компютри). Нокиа дълго време привидно неглижираше тази област от пазара на мобилни устройства. Нищо обаче не е случайно. По-дългото време за разработка позволи на компанията да обяви преди месец първото си подобно предложение – Nokia 5800. Със своите характеристики (3.2 инчов екран с xVGA резолюция, 3.2 мпх камера с автофокус и оптика на Carl Zeiss, 8 гб карта, GPS, Wi-Fi, HSDPA и т. н.), побрани в компактен корпус с тегло от 109 грама, тя се превръща в сериозна конкуренция на най-способните устройства от високия клас на сегмента. Дотук все пак няма нещо революционно ново. Гениалният ход идва с ценовото позициониране на телефона. Докато повечето аналогочни устройства се продават на цена от 500 – 650 евро, то Нокиа 5800 ще се продава само за 279 евро. От една страна това ще изостри конкуренцията с основните опоненти на финландците, които ще трябва да мислят как да произведат конкурентен модел, а, от друга, ще предизвика изтегляне от този сектор на редица компании, които разчитат на високите цени, за да си покриват разходите. Всъщност това, което прави финландския концерн, е масовизирането на този клас телефони. Свидетелство за това са плановете за разширяване на новата линия както в посока нагоре, така и в посока надолу. Несъмнено и кризата в потреблението ще направи ценово ориентираното предложение на Нокиа още по-привлекателно за потребителите.

Ревю на този изключителен телефон може да откриете тук.

Нокиа се активизира и в конкурентната надпревара в областта на приложенията. В отговор на използваното от iPhone приложение iTunes (за достъп до онлайн магазин за закупуване на музика) финландците пускат Nokia Comes with Music с едногодишна възможност за безплатно (!) теглене на музика от Nokia Store. Очертава се една много интересна година на пазара на мобилни телефони!

И последно, ако проявявате интерес, можете да посетите сайта на изложението Nokia World, което ще се проведе на 2 и 3 декември в Барселона.

* Петров, П., С. Радоев, М. Метева, Е. Димитракиева, З. Стоянова, „Възможности за експорт на Nokia 6220 Classic във Великобритания и България”, 2008.

Дата: 22.11.2008 г.

Добави отговор