Вие сте тук: » Блог » Ограничават Търговския регистър

Ограничават Търговския регистър

Предвижданите промени в Закона за Търговския регистър целят да спрат сегашната открита система за достъп до информация за регистрираните фирми (прочети новината).

Това е явно посегателство върху възможността на българските граждани свободно да се информират за състоянието на нашия бизнес.

Търговският регистър е единственото място, където може да разгледаме реални дружествени договори, които да ни помогнат при регистрацията на собствената ни фирми. Там лесно можем да открием т.нар. фантомни дружества и да се предпазим от недобросъвестни бизнес партньори. От него може да вземем надеждна информация за състоянието на своите конкуренти – основа за състезанието на открита и честно конкуренция. Данните в регистъра подпомагат проучванията на местно или отраслово равнище на бизнеса.

Това обаче нашите управляващи не ги интересува. Те се крият зад паравана на „зачестилите злоупотреби с лични данни“, макар че липсват данни за подобен ръст след въвеждането на електронния регистър през 2008 г. Ако този ход беше представен като програма за стимулиране на правния сектор в икономиката, бих го приел. Нали след промените за всяка справка в регистър ще трябва да плащаме на адвокат, който да я направи ;). Но явно целта е друга – в момента регистърът е свободна база данни, която съдържа писмена информация за връзките на лица от изпълнителната власт с бизнеса. Информация, достъпна за всички. Използването й за разкриване на конфликт на интереси обаче допълва определението за „злоупотреба с лични данни“. Затова и тук се цели налагането на контрол и възможното оказване на натиск върху юриста, потърсил информация за лицето „Х“ в бъдещия ограничен регистър…

Първо изпълнителната власт си позволи да използва СРС срещу всеки само въз основа на анонимен сигнал. След това разреши безконтролното следене на комуникацията на потребителите в интернет. Сега решава, че трябва да ограничи и свободния им достъп до информация. Какво следва? Да ограничим достъпа до държавен вестник, защото българските граждани не са достатъчно учени, за да разбират законите? Да направим тайни заседанията на Народното събрание под предлога, че не трябва да се уронва престижът на българския парламент, което правят нашите депутати?

Всички живеем в информационно общество. Ясно е, че който контролира информационните потоци, контролира и властта. Щом вече информацията не е достъпна за народа, дали все още живеем в демокрация*?

*Демокрация – от гръцки: δημοκρατία, означава народовластие или власт на народа (δῆμος – народ, и κράτος – власт).

П.П. След контрол върху достъпа следва контрол върху съдържанието. А това е определението за цензура…

Добави отговор